Somnium: Latijn voor ‘de droom’

Marianne-van-Mourik-Somnium-tekst-en-taalMijn naam is Marianne van Mourik en ik ben de drijvende kracht achter Somnium tekst & training. Samen met mijn tekstschrijvers en eindredacteuren schrijf ik voor heel veel blije klanten. En om eerlijk te zijn ben ik daar heel trots op: enige jaren geleden begon ik in mijn eentje en sindsdien is mijn bedrijf gestaag gegroeid.

Op 1 januari 2011 startte ik met, toen nog, Somnium taaladvies. In de maanden die daaraan vooraf gingen, heb ik veel getwijfeld en werd ik heen en weer geslingerd tussen onzekerheid en het absolute vertrouwen dat dit de goede weg was. Ik had namelijk gewoon een vaste baan, als docent Nederlands. En hoewel ik hield van mijn baan, van het kennis overdragen, van het mogen begeleiden van leuke, jonge mensen, was na tien jaar de koek op. Ik nam ontslag en stapte in het grote niets; ik had geen ander werk en we hoopten maar dat alle berekeningen klopten en dat we het ook zouden redden met één salaris.

Van inzicht naar inschrijving bij de KvK

Zo begon het dus. Ik nam ontslag, zat een aantal maanden thuis en ik genoot van de rust en van het overzichtelijke leven. Maar na een paar maanden was het klaar; ik wilde aan de slag, weer wat doen, mijn capaciteiten benutten. Ik solliciteerde hier en daar, overwoog zelfs om weer terug het onderwijs in te gaan, totdat het me ineens glashelder werd: ik schrijf graag, ik heb veel kennis van taal, en ik heb behoefte aan vrijheid, zelfstandigheid en creativiteit.

Tekstschrijver dus, dat moest het worden. Ik begon dolenthousiast en ontzettend gedreven. Zonder netwerk, dat wel. En zonder noemenswaardige kennis van ondernemen, van commercieel schrijven en van alles wat erbij komt kijken om een eigen bedrijf op te zetten én draaiende te houden.

De droom waarmaken

Ik genoot met volle teugen van mijn nieuwe uitdaging. Het was spannend en soms moeilijk, maar ik ging ervoor met álles wat ik in me had. Doorzetten was mijn nieuwe toverwoord. Ik heb mezelf bijgeschoold en een netwerk opgebouwd. En ik heb geleerd wat mijn waarde als tekstschrijver is.

Door mijn verleden als docent Nederlands weet ik heel veel op het gebied van grammatica en spelling. Maar dat is niet mijn belangrijkste kwaliteit. Dat is mijn taalgevoel. Mijn vermogen om emoties en beelden om te zetten in woorden. Om de juiste energie mee te geven aan een tekst. En klanten waarderen eveneens mijn vermogen om snel informatie te verwerken, om feilloos de essentie eruit te halen en om te horen wat er níet wordt gezegd.

Uitbreiding van Somnium

Ondertussen schrijf ik dus niet meer alleen: Heleen en Andrew, twee deskundige tekstschrijvers, zijn bij mij aangeschoven. Zij zetten ook dagelijks hun scherpe oog, frisse blik en creatieve geest in om jou te voorzien van mooie, goed geschreven en treffende teksten. Heleen is een absolute eindredactie-topper en een kei in redigeren, schrijven én organiseren. En dat is fijn, want met Heleen haal je dus een praktische, snelle denker in huis, die al lang heeft bedacht wat jij nodig hebt, voordat je het zelf in de gaten hebt. Andrew houdt van mooie taalkundige vondsten, van SEO-optimalisatie, van hoge latten en snelle geesten. Hij verrast onze klanten met spitsvondige, goed vindbare en vlot geschreven teksten.

Samen vormen we een topteam. En omdat ik ook weet wat niet onze kracht is, heb ik een groot netwerk om mij heen gecreëerd van ervaren en deskundige vormgevers, marketeers en film- en animatiemakers. En dat is handig: zo kun jij je volledige communicatie uitbesteden aan één partij.

Kortom, als je behoefte hebt aan tekstschrijvers met veel kennis, ervaring en een licht eigenzinnige inslag, dan hoop ik dat wij gaan samenwerken!