De tone of voice is van groot belang voor de leesbaarheid van uw tekst. Het is daarom belangrijk dat u weet wie uw doelgroep is, zodat u de lezers op de juiste manier kunt benaderen. Soms echter is de doelgroep zeer divers en moet u een algemeen aansprekende stijl vinden. Dan is mijn advies: schrijf voor uw buurman.

De juiste toon voor uw tekst

Het lijkt misschien een discutabel advies, maar geloof me, het werkt. Het mooie van een buurman is namelijk dat je hem (over het algemeen) te vriend wil houden. Je kent hem, je maakt af en toe een praatje, maar echte vrienden zijn jullie niet. Kortom, je benadert hem met een vriendelijke beleefdheid. En dat is ook een mooie toon voor een onbekende ontvanger.

Stel dat u een tekst wilt schrijven voor de website van een groot bedrijf. De bezoekers van de website zijn zeer uiteenlopend qua leeftijd en opleidingsniveau, waardoor u het moeilijk vindt om de juiste toon te bepalen. Dat is het moment om uw buurman van stal te halen. Start uw computer op en doe alsof u het hele verhaal aan uw buurman vertelt. Vriendelijk en beleefd vertelt u hem uw boodschap. Wel een beetje gestructureerd graag, want anders snapt de beste man niet waarover u het heeft.

Toon, structuur en voorbeelden

Als u dit doet, zult u merken dat de buurman het beste in u naar boven haalt. Het voorkomt dat u al te jolig uit de hoek komt; u praat ten slotte niet met uw beste vriend(in). Dus geen gekke grapjes, of al te amicaal taalgebruik. Het zorgt er ook voor dat u het verhaal structureert. Uw vriend(in) heeft misschien aan één woord genoeg, maar uw buurman heeft wat meer uitleg nodig. Wordt het verhaal erg technisch? Bespaar uw buurman de vernedering van totale verwarring en geef voorbeelden. En praat niet te lang, want daar houdt buurman niet van. Kort en bondig dus!

Natuurlijk kunt u deze truc loslaten op allerlei teksten. Het doet er eigenlijk niet toe of het gaat om een webtekst, of een tekst voor een folder, brochure of nieuwsbrief. Als uw buurman het maar begrijpt.

Twijfelt u of uw buurman het begrijpt? Laat mij dan uw buurman zijn en uw tekst kritisch doorlezen. Ik zal u eerlijk feedback geven, vriendelijk en beleefd, zoals een goede buurman betaamt.